Ima oblik ploda jabuke, kožica je tanka, zlatnobronzane boje. Meso je žućkastobele boje,
čvrsto, sitne teksture, vrlo sočno, slatko s blagom kiselinom i izraženom aromom. Dozrevanje: Početak septembra.
Cena: 350 din
Interesantna sorta neobičnog i atraktivnog ploda, jako crvene boje, prijatnog ukusa.
Ne traži posebnu zaštitu. Dozrevanje: Kraj jula.
Cena: 350 din
Sorta interesantnih plodova neobičnog izgleda, lepog ukusa. Plod tamnoljubičaste boje.
Veoma dekorativno izgleda u voćnjaku.Dozrevanje: Početak avgusta.
Cena: 350 din
Godži ili ''Gou Qi Zi'' je poreklom sa Tibeta. Goji raste kao žbunasto drvo i može narasti od
2 do 3 metra u visinu. Plodovi su sočni, narandžastocrvene boje, duguljastog oblika, od 1 do 2
centimetra dužine. Uspeva na suvom, jalovom zemljištu, a može i na peščanim i glinastim zemljištima.
Potpuno je otporan na mraz, bolesti i štetočine. Dozrevanje: Od avgusta do oktobra.
Cena: 350 din
Sibirski limun je zdraviji od mediteranskog, ima sedam puta više vitamina C, kiseliji je i jak antioksidans. Stablo može da naraste do pet metara visine. Rađa u četvrtoj godini. Pun rod ostvaruje nakon 7 godina, kada može da ostvari prinos od oko 30 kilograma po drvetu. U početku plodovi su tamno zelene boje a pri zrenju dobijaju lepu žutu boju. Sadnica izdržava i jake mrazeve do -25*C i ne zahteva veliku pažnju. Cena: 950 din
Žižula je manje listopadno drvo ili grm. Cveta u maju i junu, a plodovi sazrevaju u oktobru.
Plodovi su jajoliki ili malo izduženi i mesnati. Koriste se sveži ili se suše ili se pak prerađuju u
marmeladu, slatko, kompot, za sokove i likere. Žižula nije zahtevna biljka, vrlo je otporna i na
bolesti i štetocine. Podnosi niske temperature.
Medonosna biljka.
Cena: 1300 din/kom.
Ova sorta nara je kontrolisanog porasta. Sadnica naraste oko 0,5m u visinu. Sorta koja je namenjena za gajenje u saksijama. Veoma je dekorativan i obilno rađa sobzirom na malu visinu. Plodovi su srednje veličine.
Cena: 400 din/kom
Nar je žbunasta biljka. Dobro osvijetljena stabla imaju veći broj cvetova i plodova, veću krupnoću i bolju obojenost plodova. Vegetacija počinje u drugoj polovini marta. Cveta dugo, a sazrevanje plodova počinje krajem Oktobra. Plod je tamno crvene boje s tvrdom i glatkom ljuskom. Meso ima ukus sličan borovnici.
Cena: 400 din/kom
Poreklom je iz Kine, a u Evropu ju je preneo Marko Polo. Plod ima oblik paradajza (zavisno od sorte)
sa crvenom, narandžastom ili žutom korom. Veoma je sladak, bogat vitaminom A, obiluje taninima i
pektinima. Jede se kada potpuno sazri i omekša kao maslac (kada ugnjile slično kao mušmula).
Prepolovi se i meso se jede kašičicom. Lekovita svojstva: svež plod se koristi u lečenju zatvora,
upale creva, hemoroida, stomačnih tegoba i snižava povišen krvni pritisak. Japanska jabuka je
izuzetno bogata flavonoidima, a naročito kvercetionom što znači da smanjuje rizik od srčanog udara
i bolesti srca za skoro 20 posto. Zahvaljujući tome štiti i organizam od štetnih uticaja radikala.
Veoma je bogata vitaminom C, pa jača imunitet, a pošto sadrži tri grama vlakana (to je preko
10 procenta dnevnih potreba), pomaže i u snižavanju nivoa holesterola. Obiluje i fruktozom, pa
se preporučuje osobama koje imaju povišen šećer u krvi. Najbolji je onaj plod koji je pod rukom mekan.
A, od nje može da se pravi sok, džem, sirup ili voćna salata. Dozrevanje: Kraj septembra.
Cena: 1000 din
Selekcija Zove sa krupnim cvetovima. Cena 350din./kom.
Poznato je da se od davnina Zovin cvet koristi za spremanje ekstrata za sok.
Sastojci: 50 cvetova zove, 5l vode, 30gr limuntusa (3 kesice), 5kg kristal šećera.
Priprema:
Cvetove zove oprati pažljivo da ostane što više praha a da cvetovi ne otpadnu.
U odgovarajući lonac staviti cvetove, nalijte sa 5 litara vode, dodati limuntus i blago promešati.
Ovu smešu poklopiti i ostaviti da odstoji 24 sata.
Sutra dan izvadite cvetove, dodajte kristal šećer, promešajte i ostaviti još 24 sata.
Preporuka: Zbog šećera promešati više puta u toku dana da se što bolje otopi. Sutra dan izvadite cvetove iz smese i razlijte sirup u flaše kroz cediljku, da bi se odstranili sitni delovi cvetova koji su otpali.
Ovaj sirup-sok- se koristi i kod problema disajnih puteva, prehlada,groznica dobar je za čišćenje krvi.
Šečuanski biber je listpoadni grm, poreklom iz Šečuanske kineske provincije. Cveta kasno u proleće,
a seme dozreva u ranu jesen. Odgovaraju joj svi tipovi zemljišta, tako da pripada biljkama koje se gaje bez održavanja.
Veoma obilno rađa a ukus i aroma ploda su fantastični.
Cena: 450 din/kom