Koštičavo voće - u botanici Prunoideae, obuhvata vrste: šljiva, breskva, nektarina, kajsija, trešnja, višnja, marela i drenjina. Ovde se ubraja sve voće sa košticom u sredini ploda. Prema tome, treba napustiti izraz „koštunjičavo voće”, pa i izraz „košpičavo voće”, koji se ponegde upotrebljavaju.
Cene sadnica nektarine su 200 din/kom. Ukoliko neke sadnice imaju drugu cenu to je navedeno u opisu svake sorte/hibrida.
Plod sitan (2,5g), crvene boje, meso ukusno, pogodna za industrijsku preradu. Otporna na mraz i sušu. Visok stepen samooplodnje. Dozrevanje: Kraj juna.
Plodovi srednje krupnoće (4,5g), okruglasto srcasti, peteljke se kao odvajaju. Otporna na mraz i sušu, srednje osetljiva na moniliju. Dozrevanje: Polovina juna
Plod krupan (6-8g) okruglastog oblika. Meso polučvrsto vrlo ukusno. Podnosi transport. Osetljiva na mrazeve, lišće osetljivo na virozu. Dozrevanje: Kraj juna
Plod krupan (4-5,5g) zatupasto srcastog oblika. Osetljiva na moniliju i pegavost lišća. Obilno rađa, bere se mehanizovano. Dozrevanje: Početak jula
Sorta sa najkrupnijim plodovima (6.5g). Karmin do tamno crvene boje, meso ukusno polučvrsto. Otporna i bogato rađa. Ukrasna krošnja. Dozrevanje: Sredina jula
Erdi Botermo je mađarska vrsta višnje koja može zadovoljiti i ljubitelje trešnje, jer je ova sorta i slatka i kiselina. Odlična je za duboko zamrzavanje. U americi je dobila ime: Dunav. Dozrevanje: Početak jula